Březová míza


Jedním ze zázraků přírody je okamžik, kdy končí čas panování zimy. Čas probouzení všeho živého ze zimního spánku. Čas, kdy stromy začínají načerpávat novou energii pro zachování koloběhu života. Pro opakující se příběh znovuzrození vzešlý z prvních paprsků jarního slunce i březnové vláhy. Čas, kdy stromy začínají nabírat svou životodárnou mízu. Čas ožívání.

Kdy začíná a kdy končí sběr mízy?

Stejně jako všechny procesy v přírodě, tak i proudění mízy stromů začíná v čase kairos – ve chvíli, kdy nazraje čas. U javoru se tak děje přibližně od poloviny února, když již poleví případné (bohužel pro našince čím dál vzácnější) mrazy a teploty přes den se již pomalu začínají dostávat alespoň mírně nad bod mrazu.

U břízy správný čas nazrává zpravidla trošku později, než je tomu u javoru. V průběhu března, někdy však až v dubnu, kdy je přes noc ještě zima, může ještě napadnout poslední sníh, ve dne však již začíná vítězit doba jara. Čas, kdy stromy začínají nalévat své pupeny trvá jen pár týdnů, některé roky jen pár dnů. V tomto období dokáže strom načerpat i několik hektolitrů životodárné mízy (u vzrostlé břízy se uvádí až 300 litrů za den!). Proudění zesiluje během dne, na večer a v noci ustává. Kmeny stromů jsou jakoby promočené, při porušení jejich kůry začne vytékat čirá, mírně nasládlá tekutina. Jejich míza.

Stejně jak tento zázrak začíná, tak i náhle končí. Ze stromů raší první zelené lístky. Je pravý čas jara, které již předvádí svou sílu. Možnost zažít, ochutnat a vstřebat první mízu končí, stejně jako samotná zima.

Boží nápoj – chuť přírody i zapomenuté tradice

V pobaltských zemích, obdobně jako v Kanadě, Finsku, Rusku či na Ukrajině, ale také ve Francii či Švýcarsku má sběr březové či javorové mízy (to zejména v případě Kanady) pro další využití či dokonce přímá konzumace březové mízy svou mnohasetletou tradici. Tradici, která je známá i našim prarodičům, kteří si možná ještě vzpomenou, že chodili z jara se svými rodiči do lesa navrtávat břízy, aby získali tu čirou, mírně nasládlou životodárnou tekutinu stromů, jejich krev. Mízu, kterou pak používali třeba na mytí vlasů.

Například v Lotyšsku je běžné, a současný prezident této republiky je toho příkladem, že si lidé sami navrtají všudypřítomnou břízu (ta pokrývá cca 16 % jejich území). Vychutnávají si tento zázrak přírody, podle tradice nazývaný jako boží nápoj, v jeho nejpřirozenější čerstvé formě.

Zajímá-li Vás jak chutná, stačí si jen počkat až na jaře nazraje čas a pustit se do dobrodružství vlastního sběru mízy. Nejlépe totiž chutná, když si doušky mízy dopřejete přímo u jeho dárce. Chuť březové mízy je pak překvapivě svěží – stejně jako čistá, jemně sladká, měkká pramenitá voda s dřevitou dochutí.

Z té javorové si můžete sami doma vyvařit sirup. Tu březovou si můžete vypít vychlazenou pro očistu a posílení vašeho organismu, zkusit si její lázní ošetřit vlasy či si i z ní vyvařit zdravý březový sirup. Delikatesu vhodnou i na vaření, gurmány využívanou třeba při přípravě ryb.

Březová míza totiž obsahuje dřevný či jinak nazývaný březový cukr – xylitol. Ten je vhodný i pro diabetiky a má o téměř 40 % menší kalorický obsah než běžný cukr. Protože neškodí zubům, je součástí mnoha speciálních žvýkaček, bonbonů či zubních past.

Nemůže sběr mízy stromy poškodit?

Nešetrný přístup ke sběru mízy může vést k tomu, že stromy zbytečně trpí. Na druhou stranu je bříza strom, který přetrpí snad vše. Ve vojenském újezdu Březiny na Vyškovsku by Vám mohli vyprávět, kterak strom po dělostřeleckém zásahu napůl shoří, ale za rok znovu bují a roste dál. Možná právě proto je u nás vnímána jako plevelnatý strom, vhodný leda tak na zátop v krbu.
V Pobaltí bylo dříve zvykem hloubit při sběru mízy do stromu opravdu velké díry (průměr cca 4 cm), aby se tam vešlo dřevěné korýtko. A dělali to tak tradičně, tedy po celá staletí. A to ještě do poloviny 20. století. Aktuálně se však razí co nejšetrnější přístup ke sběru březové či javorové mízy. Vzorem jsou producenti javorového sirupu z Kanady, kteří do jednoho stromu navrtávají i 4 dírky. Dodržují-li se však doporučení a myslí se i na následnou regeneraci stromu, tak to strom nikterak nepoškodí. A z dlouhodobého hlediska strom prospívá i nadále zcela standardně. Více o tom na stránce Sběr březové mízy.

Jak tedy v krátkosti sběr probíhá: do stromu se navrtá dírka do hloubky max. 5 cm vrtákem o šířce 6 či 7 mm. V průběhu sběru je v otvoru kohoutek, kterým míza skapává. Ten tedy zamezuje vniknutí nečistot. A pokud se otvor po ukončení sběru zamázne štěpařským voskem a navíc se tam vtluče i dřevěný spojovací kolík (používaný např. v nábytkářství – proto k dostání ve všech hobby marketech), tak strom velmi rychle zregeneruje a za rok ani nemusíte poznat, kde přesně byl navrtán.
Pravidlo slušnosti pak říká, že stromu bychom měli také za jeho mízu řádně poděkovat.

Co březová míza obsahuje a čím může přispívat k našemu pročištění a zdraví?

Dle fytoterapeutů je míza prospěšná zejména díky komplexu látek v ní obsažených:

  • vitamin C
  • antioxidanty
  • aminokyseliny
  • fruktóza
  • xylitol
  • vápník
  • draslík
  • hořčík
  • křemík
  • sodík
  • stopové prvky: měď, železo, mangan a zinek
  • kyselina chlorogenová
  • saponiny

Březové míze je díky tomuto jedinečně namíchanému složení fytoterapeuty přičítáno, že pomáhá s celou řadu nemocí od vysoké hladiny cholesterolu, chřipky, ledvinových kamenů, bolesti hlavy, ekzémů, celulitidy a lupů. Předpokládá se, že má silné hydratační a detoxikační účinky:

    • obsahuje saponiny, které snižují hladinu cholesterolu
    • antioxidanty zametou s toxiny a škodlivými látkami v játrech a ledvinách
    • kyselina chlorogenová snižuje chuť k jídlu, zlepšuje vstřebávání sacharidů, zlepšuje metabolismus tuků
    • zbavuje organismus přebytečných tekutin – např. otoků
    • pomáhá proti bolestem a zánětům kloubů (dna, revmatoidní artritida)
    • pročišťuje pokožku osobám s kožními onemocněními (lupénka, ekzém, kožní dermatitida)
    • stimuluje růst buněk v nejsvrchnějších vrstvách kůže a pojivových tkáních (pleť se začíná vypínat)

Výsledek nezávislého testování složení a zdravotní nezávadnosti naší moravské březové mízy z Podbeskydí (provedeného Zdravotním ústavem se sídlem v Ostravě) uvádí, že obsahuje vápník a draslík a stopové prvky:

  • hořčík
  • mangan
  • zinek
  • měď
  • a další stopové prvky ve velmi malém zastoupení

U předloženého vzorku jsou prokazatelně dodrženy požadavky Nařízení komise (ES) č.1881/2006 na obsah Pb (olova), Cd (kadmia) a Hg (rtuti).

Nalezené hodnoty Ni (niklu), As (arsenu) a Escherichie coli jsou pod mezí detekce použitých metod.

Další informace získáte v rozhovoru o březové míze a jejích účincích s fytoterapeutkou Pavlou Apostolaki (dříve Kurkovou) pro Český rozhlas Pardubice z roku 2014 či v článku o březové míze z téhož roku.

Doporučené dávkování 100% březové mízy

V případě, že máte zdroj čerstvě získané březové mízy, tak si dopřejte tento jedinečný chuťový zážitek plný osvěžení a přírodní síly. V Lotyšku je normální, že v sezóně sběru vypijí i několik litrů mízy denně (což jednorázově jistě lze, v případě, že však chcete podstoupit doporučenou detoxikační kůru, tak čtěte dále). Problémem je, že čerstvá březová míza začíná při pokojové teplotě celkem rychle kvasit (během 2 až 3 dnů), v chladničce vydrží sice trošku déle (max. 5 dnů až týden), ale i při nižších teplotách se započne proces fermentace – zrání. Proto je u nás na trhu nabízena míza pasterizovaná (často např. s přídavkem kyseliny askorbové – E300 čili vitaminu C, který mízu “přirozeně” konzervuje) či dále konzervovaná za použití jiných látek. Nebo můžete vyzkoušet 100% březovou mízu přirozeně v láhvi fermentovanou (bez použití dalších chemických látek a jiných konzervantů) dle tradiční lotyšské receptury (viz odkaz níže).

Chcete-li zahájit detoxikační kůru (to není doporučováno těhotným ženám, které by neměly podstupovat detoxikační proceduru kvůli možnému vyplavení jedů do mateřského mléka), tak je důležitá spíše pravidelnost než jednorázový větší přísun. Ideální je vypít malou skleničku – 60 ml – mízy hned zrána na lačno a to po dobu ideálně 3 týdnů.
Máte-li tedy k dispozici dostatečně velký chladící box, tak si můžete čerstvě sesbíranou mízu zamrazit a mít tento Boží nápoj po ruce i mimo sezónu.
V případě nákupu lahvované mízy, tak Vám 0,75 l láhev vydrží cca 12 dnů, protože ráno ji stačí vypít právě oněch 60 ml. Po otevření Vám v chladničce naše 100% březová míza vydrží i daleko více než 12 dnů, takže bez obav, že by se Vám zkazila. Je však vhodné láhev znovu uzavřít, protože z naší přirozeně fermentované 100% březové mízy se postupně stále uvolňuje oxid uhličitý, v jehož důsledku nám mírně šumí. Pro jistotu je vhodné použít jinou vhodnou (např. jednoduchou plastovou či korkovou) zátku. Ta sektová jde napodruhé z láhve hůře vyprostit.

Vyjádření fytoterapeutky p. Pavly Apostolaki:

U 100% březové mízy (jako v našem případě – viz “Produkty”) je doporučená denní dávka 60 ml.

Míza se dát pít v průběhu dne, jen by se vždy měla pít na lačno. Kromě toho, užívám-li ji jen 1x za den, ideální je právě ráno na lačno.

Míza se může pít s čistou vodou. V případě, že třeba někomu nevyhovuje chuť samotné čisté mízy.

Pití s ovocnými šťávami je zavádějící, protože co jsou ovocné šťávy? Pasterizované produkty s přidaným cukrem z obchodu? Krom toho nevidím důvod pít mízu s těmito šťávami. Mízu užíváme jako detoxikaci, jako léčebný prostředek.

A jak je to s pitím kávy, čaje a jiných kofeinových nápojů po čas kůry?

Jeden šálek kávy nebo čaje denně nevadí. Horší je to u 3 a více šálků denně. Rozhodně by se však neměla pít míza a hned třeba za 1/2 hod káva. Odstup byl měl být minimálně hodinový.

A co doporučená délka detoxikační kůry?

Pití 100% mízy každý den jako detoxikační či léčebná kúra je ideální po dobu 3 neděl. Poté by měla následovat pauza.

Co se týká občasného použití např. 1x za týden příprava polévky, čaje apod. – klidně po celý rok.

Doplnění:

Pokud vložíte dotaz, týkající se vašich zdravotních potíží (nebo zdravotních potíží třetí osoby), berte prosím veškeré odpovědi pouze jako doplnění informací k příslušnému tématu. Mgr. Pavla Apostolaki nemůže mít kontrolu nad každou odpovědí ve veřejném diskuzním fóru, proto nenese odpovědnost za váš zdravotní stav, případné škody poškození vašeho zdraví.

sběrač mízy

 

Březové pupeny se začínají probouzet na jaře, kdy kořeny bříz začínají čerpat neuvěřitelné množství životodárné mízy. Jen cca dva až čtyři týdny na jaře, jen jednou v roce. Kapku po kapce.

100% březová míza ke koupi ZDE.