O mně


Jan Kelar foto
Březová míza…

Už jste někdy ochutnali? Už Vás napadlo zkusit si ji sesbírat sami? Mohu jen doporučit! Prožitek přímého spojení s přírodou je dokonalý. A nemusíme čekat na druhou mízu, když je tu ta první, pravá a originální – březová. Sice se dá nasbírat jen v březnu, možná však právě díky tomu je to o to vzácnější, vypravit se do lesa na vlastní sběr. Další kouzlo přírody. Které se dá navíc uchovat díky fermentaci – zkvašení, bez nutnosti pasterace, konzervace či jiného „vylepšení“.

Podobně jsem se na první pokus zamiloval do 100% kešu másla. Stačilo ochutnat. Dostal jsem 400 g sklenici a vydržela mi tři dny. Tak proč nezkusit vyrobit si vlastní? A což teprve mandlové! Nebo „obyčejné“ arašídové. To doma udělané je totiž něco zcela jiného než to, co si lze pořídit v marketech, kde se k nám dostává zboží z druhého konce Evropy či dokonce Asie. To musí vydržet ve sklenici i rok, tak je třeba to zajistit smícháním s něčím, co bychom si normálně asi jen těžko dopřáli.

 

Jan Kelar - podpis